Zondag 21 augustus: Lübeck.

Vrijdagochtend, in alle rust ontbeten en daarna zijn we op weg naar Malmö gegaan. Dat was maar 14 kilometer. Alleen de maatschappij Finnlines vaart maar vanuit het opgegeven adres. Dus geen moeilijke aanrijroutes. We konden nog niet de tickets valideren en na de laatste afvaart van vanavond kunnen we in het parkeervak voor het ticketbureau overnachten.

We hebben nog gezocht naar een plekje voor de resterende tijd van de dag en vonden dat op P4N in Malmö. Maar helaas, afgesloten vanwege bouwactiviteiten. We vonden uiteindelijk een P in de buurt van de haven, niet veel soeps, maar het was slechts voor een periode tot een uur of negen, want toen hebben we de parking voor het ticketbureau opgezocht.

 

Zaterdagochtend, prima geslapen daar. We konden al ruim voor acht uur de tickets ophalen en daarna met meerdere campers en personenauto’s opstellen in de wachtrij voor de boot.

Een kwartier na de geplande tijd van tien uur lieten we Zweden achter ons en hadden we een bootreis van negen uren en een kwartier voor de boeg. Zitten, lezen, lopen en maar weer lezen. Lang konden we buiten op het achterdek in de zon zitten tot een regenbuitje voor een korte periode roet in ’t eten gooide, met als gevolg dat na de bui de stoelendans buiten weer kon beginnen. En tijdens de bui waren er binnen eigenlijk niet voldoende zitplaatsen voor deze reis. Dat hadden we al vaker meegemaakt en bracht ons op het idee om een volgende keer zelf onze kleine klapstoeltjes mee te nemen. Niet helemaal ons eigen idee, want we zagen dat iemand dat al had gedaan. De reis verliep verder prima, de zee was rustig en de zon scheen regelmatig.

 

Keurig op tijd om 19:15 waren we in Travemünde. Het was toen nog 21 kilometer naar de cp die we al in de navigatie hadden gezet: Citti Park (echt met een i i.p.v. een y) in Lübeck. Een plek met laad- en loosmogelijkheid voor water en toilet, gereserveerd voor 30 campers en recht voor een middelgroot winkelcentrum. Hier was nog een plekje voor ons.

 

Vandaag, zondag, was weer een mooie zonnige dag. Van een Belgische buurcamper hoorden we dat zij op de fiets naar de altstadt waren geweest. We hebben de fietsen uitgeladen, de gsm op het stuur gezet met de route in google maps en met een kwartiertje waren we er.

In tegenstelling tot veel grote steden in Nederland waren hier alle winkels gesloten. Maar omkomen van de honger was er niet bij, genoeg te eten en drinken.

 

De historische binnenstad met haar vele monumenten is een grote toeristische trekpleister. Het voornaamste kerkelijke gebouw is de Marienkirche, hoogtepunt van de zogenaamde baksteengotiek. Maar dit is beslist niet de enige kerk.

De vestingstad bezit verder nog twee van de drie stadspoorten en resten van de stadsmuur. Een belangrijke referentie naar het hanzeverleden van de stad zijn de Salzspeicher, de grote magazijnen waar de stad zijn zoutvoorraad opsloeg alvorens deze naar de andere hanzesteden te verschepen.

 

In de loop van de middag waren we weer bij de camper en kwamen we allebeide tot de conclusie dat we wel weer richting huis wilden. We hebben nog wel een paar alternatieven de revue laten passeren, maar kwamen toch steeds weer terug op de eerste optie. Dus morgenochtend niet eerst watertanken en zo maar ‘Naar Huis’ op de navigatie ingeven, een rit van ongeveer 350 kilometer.

niet veel soeps, zoals al gemeld...

...en hier voor de nacht, nou vooruit dan maar

we gaan de boot weer in

meerdere schepen in de vaart voor deze route

de Sontbrug...

...maar nu van de onderkant

aankomst in Travemünde

Lübeck met o.a. de Marienkirche

Maandag 22 augustus: Thuis.

Gisteren in de namiddag hebben we de dieseltank nog maar eens een keer gevuld, het tankstation lag naast de cp. ’s Middags was de prijs nog €1,939, later €1,909.

Klokslag tien uur zijn we vanochtend uit Lübeck vertrokken en na een voorspoedige reis van 369 kilometer waren om precies drie uur weer in Groningen. Nagenoeg geen last gehad van oponthoud bij Hamburg en Bremen, dat hadden we ook wel eens anders meegemaakt.

Hoewel tijdens de reis van de afgelopen weken het weer niet erg meewerkte, kijken we toch terug op een mooie periode in Scandinavië, waarbij we reden van Trelleborg naar Kiruna in Zweden en via Narvik, Malmö en Travemünde weer naar huis. In totaal reden we de reis 6321 kilometer.

Thuis wachten nu weer de werkzaamheden: wassen, camper schonen en kleine mankementjes verhelpen en niet te vergeten het onkruid dat zich gedurende de afgelopen weken niet onbetuigd heeft gelaten.

nog 56 kilometer te gaan

tja, dat is de consequentie van zo'n lange periode van afwezigheid....

Maak jouw eigen website met JouwWeb